Že 30 let delimo mir

V skavtskih vrstah je december dobrodelno obarvan mesec. Vsako leto v našo domovino prinesemo Luč miru iz Betlehema (v nadaljevanju LMB) in jo razdelimo povsod, kjer ljudje želijo sprejeti mir.

Začetek projekta sega v leto 1986, ko so na avstrijski televiziji ORF organizatorji v zahvalo sodelujočim v oddaji, namenjeni invalidnim otrokom, namesto drobnih daril delili plamen iz votline Jezusovega rojstva v Betlehemu. Sčasoma se je projekt razvil v zelo odmevno dobrodelno akcijo, ki povezuje številne organizacije in posameznike zahodne, srednje in dela vzhodne Evrope. V Slovenijo LMB prinašamo že 30 let. Skavti so se akciji priključili leta 1991, z raznašanjem plamena pa nepretrgoma nadaljujemo še danes.

Z akcijo ljudem v njihova srca prinašamo toplino in mir. Letošnja poslanica nas spominja na to, da sta ljubezen in bližina v teh, nekoliko tesnobnih časih ključnega pomena. Vsaka luč šteje, saj se jo v temi vidi tudi če je čisto drobcena. Ljudje potrebujemo tiha in drobna sporočila, da v mrzlih časih oddaljenosti nismo sami. Ker letos tega ne moremo pokazati z objemi in poljubi, lahko bližino izkažemo na drugačne načine, morda še bolj pristne in iskrene.

Pa ste vedeli, da LMB ni samo za kristjane? Mir je univerzalni dar, nekaj za kar nam je mar, ne glede na to katere veroizpovedi smo ali nismo. Akcija je sicer krščanskega izvora, ni pa namenjena zgolj kristjanom – namenjena je vsem ljudem.

Brezniški skavti LMB vsako leto raznesemo po zgornjesavskih župnijah, s krajšim druženjem in plamenom razveselimo starejše v Domu dr. Franceta Berglja na Jesenicah ter ga z lepimi besedami vsakoletne poslanice ponesemo v prostore Občine Žirovnica in Splošne bolnišnice Jesenice. Letos nam je deljenje sveč in plamena oteženo, zato bo potekalo nekoliko drugače. Sveče in plamen bodo na voljo v župnijski cerkvi na Breznici, med 16. in 17. uro, ko je cerkev odprta za molitev.

Luči miru ne prodajamo, saj je že od samega začetka to dobrodelna akcija, ki s prostovoljnimi prispevki pomaga kakšni dobrodelni ustanovi, organizaciji ali pa posameznim osebam, družinam ter otrokom v stiski. Letos bomo s pomočjo zbranih sredstev podprli dva projekta. To sta Lunina vila (zasebna in neprofitna organizacija v Sloveniji, katere poslanstvo je zdravljenje in preprečevanje travm pri otrocih) in libanonska skavtska organizacija, ki v libanonskem Bejrutu in drugje po Libanonu pomaga z razdeljevanjem hrane in nudenjem pomoči vsem potrebnim. 10-20%  zbranih sredstev pa bo namenjenih Skladu sv. Lucije, ki je bil ustanovljen s strani ZSKSS v letošnjem letu, z namenom pomoči ob zdravstvenih težavah in stiskah naših članov.

Brezniški skavti vsem občanom in občankam želimo miru in topline polne božične praznike ter vse dobro v letu, ki prihaja.

Monika Golja, po skavtsko Iskriva taščica

Objavljeno v Stegovi dogodki, Novice
Galerija slik

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.