Barva rutk

ZAKAJ IMAMO BREZNIŠKI SKAVTI ZELENO-VIJOLIČNE RUTICE?

Prav na začetku Svetega pisma, v prvi Mojzesovi knjigi, lahko beremo o stvarjenju sveta:

V začetku je Bog ustvaril nebo in zemljo. Zemlja pa je bila pusta in prazna. Tema je bila nad globinami in duh božji je vel nad vodami. Bog je rekel: «Bodi svetloba!« In bila je svetloba. Bog je videl da je svetloba dobra. Bog je torej ločil svetlobo od teme. In Bog je imenoval svetlobo dan in temo je imenoval noč.

Tudi svetloba je ustvarjena. Sestavljena je iz snopa najrazličnejših barv, ki jih lahko vidimo v mavrici. Tudi mavrica zažari v najčistejši lepoti, ko se pokaže v tolikih barvah. Že od nekdaj je mavrica božje znamenje. V Svetem pismu je simbol zaveze med Bogom in človeštvom, je znamenje miru in splošne sprave.

Ena od barv v mavričnem snopu je zelena. To je barva življenja. Tako se pobarvajo travniki in gozdovi na pomad, z zimo ni bilo vsega konec. Torej je obenem barva upanja, novega začetka. Že pri starih Egipčanih je bila to barva rasti in zdravja. Za našo domovino Slovenijo bi lahko rekli, da je zanjo značilna čudovita zelena pokrajina. Zelena barva vpliva na človekovo počutje.

 

Tudi vijolično barvo najdemo v mavrici. Ob vijolični barvi se spomnimo na vijolice, te majne in skromne, pa vendar tako lepe cvetlice. Skavt in skavtinja tudi v njih prepoznata božje delo.

Vijolična barva prav tako zelo pomirjevalno vpliva na človeka, zlasti za njegovo srce in pljuča, ter dviga odpornost organizma.

Vijolična barva ima tudi malo otožen značaj. Zato nas, brezniške skavte spominja na našo zavetnico Žalostno  Mater božjo.  Naj nam bo Marija, ki tako otožno gleda na nas z oltarja naše župnijske cerkve, priprošnjica pri Bogu. Radi se ji priporočajmo. O, da bi znali živeti po skavtski obljubi in zakonih.


Rutka je vijolična. Ta barva pomeni otožnost, ponižnost in jo povezujemo z zavetnico naše župnijske cerkve, Žalostno Materjo Božjo. Je tudi barva vijolic, ki so skromne cvetlice in prav skromnost naj bi bila ena izmed naših lastnosti. Obroba pa je zelena; to je barva pomladi in klijočega življenja, ki naj bi ga skavti prinesli v našo župnijo.    

http://rutke.skavt.net/rbre1.htm