Si že izdelal svoj adventni venček?

Si se kdaj že vprašal, od kod prihaja navada, da štiri tedne pred božičem na mizo postavimo adventni venček s štirimi svečami, ki jih prižigamo zapovrstjo, eno za drugo?

Ideja za adventni venček se je porodila evangeličanskemu teologu Johanu Wichemu, ki je skrbel za otroke sirote. Otroci so bili pred vsakim božičem navdušeni in so ga vsak večer spraševali, koliko dni je še do svetega večera. Tako je leta 1839 nastal prvi adventni venec. Gospod je uporabil kar staro leseno kolo kočije ter nanj pritrdil 24 sveč, male rdeče sveče ter 4 velike bele sveče, ki so označevale adventne nedelje. Tako so otroci sami lahko vsak večer prešteli dneve, ki jih ločujejo od božiča.

Je tvoj adventni venček morda malo drugačen?

Verjetno ima tvoj adventni venec samo štiri sveče, ki označujejo adventne nedelje in tedne.

Morda ima tvoj venec celo eno samo svečko? 

Nihče ni rad sam in izgubljen v temi. Če nimamo luči in nas obdaja tema, se spotikamo in tavamo … Si morda kdaj že hodil v temi po lastni hiši in ugotovil, da si se izgubil in malo zataval? Najbrž si potreboval samo malo luči, da si se spet znašel, ugotovil kje se nahajaš in nadaljeval svojo pot?

Prav ta žarek svetlobe iščemo v adventnem času. Adventni čas nas vodi k luči, k Jezusu, ki je tudi zase rekel, da je luč sveta ... Ponovno se bo rodil in želi priti k nam, se nas dotakniti in razsvetliti. 

Vsi ga najbrž že nestrpno čakamo, na njegov prihod pa se moramo še pripraviti. Priprava jaslic in drevesca je pomembna, pripraviti pa moramo tudi svoje srce.

Kako to storiš?

Vsak večer si z družino vzemite nekaj minut in prižgite svečko na adventnem vencu. Ob prižganem plamenu zmolite večerno molitev. 

Ob adventnih nedeljah pa boste na spletni in Facebook strani stega Breznice 1 našli še posebno adventno zgodbo, ki jo lahko skupaj preberete in se o njej tudi pogovorite. 

Torej, si uspel izdelati svoj adventni venček in si nanj ponosen?

 Pošlji fotografijo na email: breznica1@gmail.com.

 

Fotografija adventnega venčka: Polna cajna, Iskriva taščica

Objavljeno v Stegovi dogodki, Novice
Galerija slik

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.