Kdo smo Veselo krdelo?

Smo volčiči in volkuljice in smo druga starostna skupina. Stari smo od 8 do 10 let, kar pomeni da hodimo v 3., 4. in 5. razred osnovne šole.

Veja volčičev in volkuljic temelji na Mavglijevih zgodbah. Vodimo jih voditelji, ki si pravimo stari volkovi, otroci pa predstavljajo lik Mavglija (človeški mladič, ki je pristal v brlogu mame Rakše in ata Volka). Vodi nas stari volk Akela in varuje postavo. V našem krdelu je poleg volkov tudi še črni panter Bagira, ki skrbi za lov in tek po džungli; kača Kaja, ki nam pripoveduje zgodbe in nas uči ročnih spretnosti, sivi medved Balu ki uči in skrbi za džungelsko postavo (pravila) ter želva U, ki poskrbi, da nam nikoli ni dolgčas. Volčiči in volkuljice živijo v krdelu (skupini). Skupaj skušamo pretentani Širkana, zlobnega tigra.

Tabori

Odpravimo se tudi na zimovanje in poletni tabor, kjer se zgodi veliko zabavnih pustolovščin – kjer se vživimo v pravljične like in doživimo zgodbo na lastni koži, ustvarjamo, spečemo hrenovke na ognju ali pa se odpravimo na nočno dogodivščino. Poleg tega pa se tudi kaj koristnega naučimo.

Srečanja

Srečanja potekajo po navadi ob sobotah. Večino časa preživimo zunaj. Velikokrat se namenoma umažemo, zato na srečanjih volčiči potrebujejo obleke in obutev, ki se lahko umaže in jih ni škoda. Ob posebnih priložnostih si oblečemo kroj, ki ga sestavljajo oranžna srajca ter temnomodre hlače na pas.

Pleni

Volčiči na srečanju dobijo od nekaterih starih volkov (Akela, Bagira, Balu in kača Kaja) posebno nalogo, ki ji rečemo plen. Vsak stari volk volčiču poda drugačno nalogo, ki ga spodbudi, da išče in razvija svoje talente ter tudi svoja šibkejša področja. Primer: plen Kače Kaje (ki spodbuja umetnost ter ročne spretnosti) se tekom pogovora z volčičem prilagodi otroku in skupaj določita, kašen bo plen volčiča. Vsi pleni temeljijo na tem, da jih otrok naredi z veseljem, pri tem osebno napreduje in je čim bolj. Plen ni naloga staršev, temveč otroka.

Skala posveta

Skala posveta je poseben in zelo svečan dogodek, ki se zgodi le nekajkrat v letu, zgolj ob posebnih priložnostih. Na Skali posveta potekajo posebni obredi. Volčič tam pridobi kožušček (rjava rutka), ki ga nosi do meseca maja, ko volčič obljubi in dobi pravo rutko volčičev in volkuljic (vijolična rutka).

Mavglijeve zgodbe: (Knjiga o džungli)

so izbor zgodb, ki jih je napisal Rudyard Kipling. Kot pripomoček za delo z otroki jih je izbral že Robert Baden-Powell (ustanovitelj skavtov), saj je v zgodbah videl potencial ter možnost za približanje moralnih dilem otrokom, preko zgodb, v katerih nastopajo živali s človeškimi lastnostmi in izdelanimi karakterji. Uporabljen je pravljični jezik, ki otroke pritegne. Prav tak jezik skušamo uporabljati tudi voditelji na srečanjih krdela.

Zanimivosti

Naše geslo se glasi: Dober lov!

Ko so volčiči dovolj stari se iz džungle odpravijo v vas – v naslednjo starostno vejo, v četo.

Smo prijazni, zabavni, veseli, pošteni, pametni, radi pomagamo drug drugemu, iznajdljivi in pustolovski.

Povezujejo nas: sladkarije poletni tabor hrenovke narava pustolovščine lovi čokolada prijateljstvo voditelji rdeča roža