Kdo smo in kaj vse počnemo četa Tulečih kojotov Breznice 1?

Četo Tulečih kojotov nas sestavlja kar 41 razigranih otrok, polnih energije, starih od 11 do 15 let (6. razred osnovne šole do 1. letnik srednje šole), ter 6 navdušenih voditeljev.

Četo predstavljamo vsi mi in delujemo kot ena skupnost. Veja sama je razdeljena na posamezne dele oziroma vode. Vsak vod predstavlja svojo žival, ki karakterno najbolj opisuje vse člane voda. Žival imajo upodobljeno tudi na zastavici, ki predstavlja uradni simbol voda. Vode ločimo po moških in ženskih. Vsak vod navadno vsebuje od 5 do 8 otrok.

V naši četi imamo po navadi 4 do 5 vodov. Na četinih in vodovih srečanjih se učimo veliko raznolikih veščin, ki jih znamo večkrat uporabiti tudi v vsakdanjem življenju.

Srečujemo se na četinih srečanjih (1 – 2 krat na mesec) in vodovih srečanjih (2 – 3 krat na mesec).

Tabori

Vsako leto se naša četa odpravi kar na 3 (in pol) tabore. Prvi (jesenovanje) poteka že zgodaj po začetku šole in poteka ponavadi dva dni, sledi zimovanje, ki poteka nekje med zimskimi počitnicami (prvi ali drugi vikend, ki poteka 3 dni. Glavni dogodek oziroma kot nagrada za uspešno skavtsko leto pa je poletni tabor, ki poteka kar 10 dni in na katerem se vsako leto ustvari na tisoče nepozabnih spominov, pridobiš marsikatero novo znanje, za katerega nikoli nebi rekel da ga boš dobil pri skavtih, včasih pa vzklije tudi pravcata skavtska ljubezen in lahko drži kar nekaj časa :D Na poletnem taboru se spi tudi v šotorih, tudi preostali del tabora si zgradimo sami, tako da je izkušnja š toliko bolj močnejša.

Kot še eno polovico tabora pa predstavlja vsakoletno pomladovanje stega, kjer prespimo 1-2 noči. Tam imamo skupen program z skupnimi obljubami na koncu.

 

Veščine in izpiti

Vsako leto si vsi skupaj prizadevamo, da bi vsi skupaj pridobili karseda največ znanja. Znanje ki ga pridobimo je zelo uporabno in nam pomaga rešiti marsikatero težavo, ki se nam pojavi pri reševanju izzivov in dela, ki nam ga voditelji posredujejo v obliki igre in z zanimivim programom. Vsako leto lahko vsak otrok napreduje v posamezni veščini do te mere, da do konca čete postane že pravi mojster veščin.

Pri četi vsako leto znanje pridobivamo po veščinah:

  • ognji,
  • vozli,
  • bivakiranje,
  • prva pomoč,
  • užitne rastline,
  • zgodovina ZSKSS-a in vse o Bi-Pi-ju.

Vsako leto osnovno znanje, ki ga pridobimo skupaj preverimo tudi na skavtskih izpitih, ki so potrebni za udeležbo na taboru. Ti izpiti niso niti podobni kot tisti v šolah in po navadi potekajo zelo sproščeno z veliko uspešnostjo. Namen nas voditeljev je predvsem to, da vidimo, da je naš trud in znanje, ki smo ga med letom predali otrokom našel svojo mesto pri njih in so tekom leta odnesli veliko dobrega in koristnega za njih.

Nekaj zanimivosti o Tulečih kojotih

Naš klic: Četa tulečih kojotov ; mik - mik - bummm……

Najljubša igra: Španska vas (ja, tista z lubčki)

Najljubša hrana: bučke, za zajtrk pa mleko

Najljubša pesem: Z rutko na pot

Najljubši klic za zajtrk: »več kot fer --- Ko ser«

V letošnjem letu vsi skupaj nestrpno pričakujemo, da bomo lahko spet skupaj zunaj na srečanjih in posameznih taborih, saj se zaradi prepovedi srečanj zaradi vsem znane situacije s COVID – 19 že zelooo pogrešamo in se hkrati veselimo da v polnosti spet zaživimo naše prelepo skavtsko življenje. Do takrat pa bomo poskušali karseda nadomestiti vse, česar smo prikrajšani.