Juleica 2018

Juleica je krajše za Jugendleiter card, kar iz nemščine pomeni »Izkaznica mladinskega voditelja« in je enotna osebna izkaznica za prostovoljce v mladinskem delu v Nemčiji. Uporablja se tako za legitimacijo kot tudi za dokaz usposobljenosti lastnika, poleg tega pa izraža družbeno priznanje za prostovoljstvo.

Da posameznik pridobi omenjeno izkaznico, se mora udeležiti 4-dnevnega usposabljanja za mladinskega voditelja v prostovoljstvu, Juleica. Pri nas te izkaznice ne poznamo, a smo 3 srečneži preko projekta Trialog 4.0 vseeno dobili priložnost udeležiti se usposabljanja, ki se je odvijalo od 18. do 22. maja v Pforzheimu v Nemčiji.

Pa smo šli. Naše potovanje smo seveda začeli že dan prej, 17. maja, saj nas je čakala dolga pot. Malo pred polnočjo smo v Ljubljani stopili na vlak in se udobno namestili v spalnemu kupeju s tronadstropnim pogradom. Okrog šeste ure zjutraj nas je sprevodnik zbudil in razveselil z zajtrkom in čajem in kmalu smo bili v Münchnu. Tam smo pričakali Tobiasa Köcka, soorganizatorja Juleica-e, ki nam je na kratko razkazal München in nas pospremil naprej do Stuttgarta in končno še do Pforzheima.

Tam smo se namestili v bivšem gradu, ki je danes redno obiskan hostel, v katerem smo potem vse 4 dni prebivali. Dnevi so bili kar dolgi in naporni, saj so bili poleg zajtrka, kosila in večerje, napolnjeni z raznimi moduli, pri katerih smo spoznavali vlogo mladinskega voditelja. Dotaknili smo se nalog in zmožnosti voditelja skupin, načrtovanja ciljev in metod pri delu z mladimi, pravnih težav in dolžnosti v mladinskem delu, razvojne psihologije različnih starostnih skupin, različnih načinov vodenja, komunikacije in preprečevanja konfliktov, medkulturnega dialoga, načrtovanja projektov, financ in še in še.

V teh napornih 4 dneh sem izvedela kar nekaj novega, ni pa mi bilo vse povsem novo, saj sem ogromno znanja pridobila že na račun voditeljstva pri skavtih, s pomočjo usposabljanj, ki nam jih naše Združenje ponuja. Vesela pa sem, da sem vse to znanje reflektirala, ga nadgradila in ga celo delila z ostalimi udeleženci Juleice, ki so bili veseli vsakršne dobre prakse, ki jo bodo lahko nadalje uporabili pri svojem prostovoljnem delu z mladino.

Z ostalimi udeleženci iz Nemčije  se nismo razšli v solzah, saj smo vedeli, da se poleti, konec julija, spet srečamo na srečanju mladih, »Youthcamp 2018« v Pocking-u. Na poti nazaj smo naredili še postanek v mestu Ulm in se naslednje jutro že zbudili v Sloveniji.

Več fotografij si lahko pogledate v spodnji galeriji.

Galerija slik