Poletni tabor Izvidnikov in vodnic

Skoraj en teden je minilo, odkar smo se vrnili iz poletnega tabora. V divjini doline Žirovnice, med Idrijo in Žirmi, smo s klici rezali tišino in s tabornim ognjem temo.

Voditelji čete in popotniki na služenju smo tabor pričeli dan prej ter v miru in spokojnosti narave uskladili zadnje podrobnosti in dorekli postavitev tabora. Spekli smo si pico ali dve, večer ob ognju pa izkoristili za krepitev skupinskega duha pred dogodkom leta. 


Na taboru smo se vživeli v vlogo vitezov okrogle mize in njihovega Kralja Arturja. Spoznavali smo viteštvo, ki ni le obdobje človeške zgodovine a način življenja vsakega pravega skavta. Ob prebiranju knjige Skavtstvo za fante namreč kaj hitro ugotovimo, da je Bi-Pi z razlogom namenil 1/8 vsebine knjige viteštvu v današnjih časih. Kot smo tudi spoznali je viteštvo veliko več kot le meč in svetleč oklep.

Nedeljsko sveto mašo smo obiskali pri sv. Tomažu na Vrsniku, kjer so nas farani toplo sprejeli v svojo sredo in od tam odšli na izhode vodov. Vodi so spoznavali vasi v okolici tabora in okusili gostoljubje domačinov, kot iz 1. lige.

Med taborom smo res redko kater obrok jedli iz plinskega gorilnika. Popotniki na služenju so z dušo in srcem diplomirali iz priprave obrokov iznad in izpod ognja

Obiskali smo dom za ostarele v Idriji in se iz prve roke učili priprave in kuhe idrijskih žlikrofov, pot tja pa je bila razgibana in strma. V tem dnevu smo pri poletnih temperaturah premagali dobrih 900 višinskih metrov vzpona in še enkrat toliko spusta. Po poti pa smo sledili zemljevidu in napotkom starejših domačinov.

Noči so stražam krajšali kradljivci, ki so marsikatero noč preizkušali ostrino čutov izvidnikov in njihovo predanost četi. Po pisku tišine namreč vsi zaupamo straži, da nas čez noč varuje da lahko v miru spimo/smrčimo. Za ukradene zastave pa kradljivci zjutraj zahtevajo odkupnino straže. Izvirnost nima meja. 

V petek nas je obiskal duhovni asistent in domači župnik, po skavtsko Modri piton. Preproste maše v naravi so po svoje najbogatejše.

Popoldan je prišla na vrsto težko pričakovana proga preživetja. Skrb, da se gremo tu voditelji mesarje je odveč. Preživijo namreč vsi izvidniki. :) Predstavniki domačega Klana nadevanih hardičev in klana iz stega Škocjan-Turjak 1 so nam pripravili progo preživetja brez primere, kjer ni manjkalo blata, vode in vrvi.

Več slik s tabora najdete v galeriji: https://photos.google.com/share/AF1QipO_HQ4E-UaMnRUEnyar5qetW-B8z_JqoImShA0i_eJvOqoDWVR24G4x9arEyB88GQ?key=a2NfTUpFQkVId3o0R0Jmcm9URDVNeWxsaXhMOVZn

Pred nami je še nekaj poletja in čas za nabiranje izkušenj v naravi, naj bodo to hribi, morje, kraje zastave ali pomoč doma. 

Bodite pripravljeni! Vedno pripravljeni!

Galerija slik

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.